CO2 toevoegen aan je aquarium.

De functie van CO2 toevoegen.

Iedere aquariaan met een voorliefde voor plantjes, weet wat CO2 toevoegen betekent voor de plantengroei in het aquarium. Het belang van CO2 voor het welzijn van de planten en het bewerkstelligen van de fotosynthese bij de planten is algemeen bekend.

Verder heeft CO2 de (soms) prettige eigenschap om de ph van het water te verlagen. Bij rijk beplante aquaria en bijvoorbeeld Zuid Amerikaanse biotoopbakken is dit gunstig. Beide systemen zijn gebaat bij een pH die net onder de 7 is (lichtzuur dus).

De manier van CO2 toevoegen.

Er zijn verschillende manieren op de markt gebracht om de CO2 toe te voegen aan je aquarium.

  • diffusors die je kunt plaatsen tussen de retourslang naar het aquarium van een potfilter of opvoerpomp.
  • glazen spiralen waardoor de CO2 bellen langzaam opstijgen en de CO2 tijdens het opstijgen wordt geacht op te lossen.
  • Een plastic “reactor” waarbij de bellen zigzaggend naar boven stijgen en vervolgens verdwijnen in de atmosfeer
  • een diffusor in de vorm van een membraam waardoor de CO2 in hele kleine belletjes wordt toegevoegd in het aquarium en waarbij het de bedoeling is dat de bellen oplossen voordat ze aan het wateroppervlak zijn.

Deze manieren zullen vast tot op zekere hoogte hun werk doen, maar zijn ze allemaal wel zo efficiënt?

Voortschrijdend inzicht.

Begrijp me niet verkeerd: Ik ben twintig jaar geleden ook begonnen met zo’n glazen spiraal. Door voortschrijdend inzicht ben ik op een gegeven moment echter tot de conclusie gekomen dat de systemen die in de handel waren niet voldeden aan mijn eisen.

Als eerste vond ik het al een probleem om zo’n spiraal weg te werken in het aquarium. Ik krijg persoonlijk een beetje de kriebels van allerlei hulpmiddelen in de bak.

Ten tweede zijn de systemen die hierboven zijn genoemd niet het meest efficiënte wanneer het gaat om het oplossen van CO2 in water. Bij spiralen of diffusors zie je CO2 bellen naar de oppervlakte stijgen en verdwijnen. Deze bellen zijn dus niet opgelost en verdwijnen in de atmosfeer.

De CO2 reactor.

Naar mijn mening is de meest efficiënte manier van CO2 oplossen met behulp van een CO2 reactor. Onder een reactor wordt hierbij een afgesloten apparaat waarbij aquariumwater van boven naar beneden door de reactor stroomt en de CO2 aan de bovenzijde van de reactor wordt toegevoegd. Door de tegenstroom van het water blijft de CO2 bovenin wervelen in het water en wordt zodoende volledig opgelost.

Om de toevoeging van CO2 veilig en gecontroleerd te laten verlopen, is het aan te raden om een ph controller te gebruiken in combinatie met een CO2 fles voorzien van een drukregelaar. Zodoende kom je niet voor nare verrassingen te staan.

Vivaria Tech reactors.

Binnenkort komt Vivaria Tech met een reeks reactors waarmee wij een serie reactors aanbieden voor ieder aquarium. Van klein tot zeer groot.

Wij hechtten ontzettend veel waarde aan de meningen en wensen van onze klanten. Wij zouden het prachtig vinden wanneer jullie in onze blog meepraten en aangeven wat jullie wensen zijn met betrekking tot de reactors die momenteel op de markt zijn.

Met andere woorden: “Geef aan wat je verwacht van een reactor en aan welke eisen deze moet voldoen. iedereen kan zich vrijblijvend aanmelden en meepraten zonder verplichtingen.

Deel dit op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *