Bijvoeren van koraal in het aquarium.

bijvoeren van koralen in het aquarium

Het nut van bijvoeren.

In dit artikel wil ik het bijvoeren van koraal in het aquarium behandelen. Koralen zijn complexe dieren en zijn afhankelijk van de verzorging van de aquariumhouder. In het verleden werd nogal eens gedacht dat koralen genoeg hadden aan licht. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is inmiddels gebleken dat de juiste voeding voor koralen zeer belangrijk is. En voor sommige koralen (zonder zoöxanthellen) noodzaak een eerste vereiste.

Symbiotische algen. (Zoöxanthellen).

Het grootste deel van de soorten koralen die wij kennen uit de aquarium hobby hebben in hun weefsel zoöxanthellen. Dit zijn algen die door middel van fotosynthese voeding aanmaken voor het koraal. Voor een goede fotosynthese is voldoende licht nodig. D.m.v. dit licht worden er suikers aangemaakt door de algen. Het voedsel bestaat uit koolstof, waterstof en zuurstof. Deze stoffen heeft het koraal nodig voor zijn energiebehoefte.

Deze stoffen helpen niet mee om te groeien. Daarvoor zijn andere elementen nodig zoals stikstof, fosfor en zwavel. De soorten koraal die geen zoöxanthellen bevatten zijn veel moeilijker houdbaar en daarbij is bijvoeren van koraal in het aquarium nog veel belangrijker.

Phytoplankton.

Phytoplankton bestaat voornamelijk uit diatomeeën, dinoflagellaten, coccolithophoriden, cyanobacteriën en andere flagellanten. Het bevat essentiële vetzuren, eiwitten, vitamines en aminozuren. Er is vast gesteld dat bepaalde koraalsoorten phytoplankton opnemen als belangrijke voedingsbron en bouwstof voor een sterke groei.  Veel zachte koralen, sommige sponzen, bijna alle mosselen, kokerwormen en andere filtervoeders gebruiken fytoplankton rechtstreeks als voedselbron. Een andere voordeel van phytoplankton is dat het een belangrijke voedselbron is voor Zoöplankton.

Zoöplankton.

Zoöplankton bestaat uit een verzameling van in het water zwevende en drijvende organismen. Ze voeden zich met o.a. phytoplankton, andere zoöplanktonsoorten, bacteriën en detritus. Belangrijke diergroepen in het zoöplankton zijn onder andere de copepoden en krill. Prima voor voor vele lagere dieren waaronder bepaalde koralen, heeft een gunstige invloed op de groei. Sommige LPS koralen zoals Euphyllia koralen willen af en toe nog wel een Artemia of Mysis garnaal verorberen.

Water toevoegingen en sporen elementen.

Nog belangrijker dan het bijvoeren van koralen in het aquarium, is de water samenstelling in het aquarium. In het water bevinden zich allemaal essentiële bouwstenen die belangrijk zijn voor het welzijn en de gezondheid van de koralen.

KH

Streefwaarde in aquarium water 6,5 – 8,5. Een nauwkeurige carbonaat hardheid is essentieel voor het stabiliseren van de pH-waarde. Het is daarnaast belangrijk voor de skeletopbouw van koralen.

Calcium (Ca).

Streefwaarde van calcium in het aquarium water 420 – 440 mg/liter. Het is belangrijk voor de skeletopbouw van koralen.

Magnesium (Mg).

Streefwaarde van Magnesium in aquarium water is 1313 mg/liter. Het is belangrijk voor de skeletopbouw van koralen. Daarnaast is een adequaat niveau van magnesium cruciaal voor het handhaven van een goede calcium- en alkaliteit balans in rif aquaria.

De meest voorkomende oorzaken van magnesiumtekort zijn het gebruik van kalkwasser, frequente overdosering van een carbonaat additief of lage gehaltes in het zoutmengsel zelf.

Kalium (K).

Streefwaarde van Kalium in aquarium water is 360 – 390 mg/liter. Kalium is een belangrijk element in zeewater en verantwoordelijk voor een goede werking van de neurologische functies. Het gebruik van op zeolieten gebaseerde filtratiemedia in het aquarium kan leiden tot kaliumtekort.

Koralen in het aquarium nemen kalium op. Hierdoor is het belangrijk om dit op peil te houden. Het is belangrijk voor zachte koralen omdat ze het gebruiken voor het transport van voedingsstoffen door het weefsel.

Regelmatige toevoeging van kalium zorgt voor mooie rode en roze kleuren in het koraal.  

Strontium (Sr).

Streefwaarde van Strontium in aquarium water is 8 mg/liter. Het is net als Mg belangrijk voor de skeletopbouw. Strontium bevordert de calcium opname bij de opbouw van het koraalskelet. Het ondersteunt ook de groei van zachte koralen. Het bevordert paarse en roze kleuren bij steenkoralen.

Jodide (I).

Het Jodium gehalte in uw zeeaquarium moet liggen tussen: 0,055 – 0,07 mg / l (ppm). Jodium is belangrijk voor koralen omdat ze het gebruiken voor het maken van pigmenten waarmee ze zich kunnen aanpassen aan veranderende lichtomstandigheden en de kwetsbare koraalweefsels kunnen beschermen tegen UV licht. Regelmatige toevoeging van jodium zorgt voor mooie blauwe en paarse kleuren in het koraal. 

Mangaan (Mn).

Het Mangaan gehalte in uw zeeaquarium moet liggen rond 2 μg/liter. Mangaan bevorderd het welzijn van onder andere goniopora’s en LPS koralen en bevorderd de poliep expansie. Mangaanverbindingen worden ook tijdens de fotosynthese gebruikt, waardoor het een cruciaal element is voor goede koraalvoeding.

Vanadium (V).

Vanadium is een micro sporenelement dat erg belangrijk is voor bijna alle organismen in de bak. Het heeft invloed op veel biologische processen in de organismen. Het ondersteunt daarnaast ook de glucose- en het insuline metabolisme.

Chroom (Cr).

Het Chroom gehalte in uw zeeaquarium moet liggen tussen:  0,2 – 0,6 µg / Liter. Organismen in het aquarium nemen Chroom op. Hierdoor is het belangrijk om Chroom op peil te houden. Chroom is een licht metaal waarmee je vooral groene koralen mooier kan laten kleuren.

Zink (Zn).

Zink is een sporenelement dat onderdeel is van een groot aantal enzymen in de bak, die betrokken zijn bij de stofwisselingsprocessen.

Het is onder andere nodig voor het aanmaken en opbouwen van eiwitten, de groei en ontwikkeling van weefsel en het versterken van het afweersysteem.

Nikkel (Ni).

Nikkel is een sporenelement dat in lage concentraties belangrijk is voor de populatie bacteriën in de bak. Daarmee wordt tevens de gezondheid en kleurenpracht van de koralen ook bevorderd.

Molybdeen (Mo).

Molybdeen is een belangrijk element voor enzymprocessen in het zeeaquarium. Het speelt daardoor een belangrijke rol in de gezondheid van ongewervelden, filter bacteriën en wieren.  Het bevorderd tevens een intensievere kleuring van SPS en LPS koralen.

IJzer (Fe).

Het IJzer gehalte in uw zeeaquarium moet liggen tussen: 0,02 – 0,06 mg / l (ppm). Koralen en anemonen in het aquarium nemen ijzer op. Hierdoor is het belangrijk om ijzer op peil te houden.

IJzer is een micronutriënt en is belangrijk voor koralen en zeeanemonen in uw aquarium. Regelmatige toevoeging van ijzer zorgt voor een mooie groene kleur van koralen.  Het heeft een belangrijke rol in het proces van de fotosynthese. Daarmee bevorderd het de voedselopname van koralen.

Bronvermelding:

  • koralen en hun nutriënten geschreven geschreven door Tim Wijgerde op reefsecrets.org
  • het voedsel van riffen geschreven door Eric Borneman op reefceeping.com
  • zeeaquarium deel 2 geschreven door Tanne Hoff.
  • Wikipedia

Deel dit op: