Bijvoeren van koraal in het aquarium.

bijvoeren van koralen in het aquarium

Het nut van bijvoeren.

In dit artikel wil ik het bijvoeren van koraal in het aquarium behandelen. Koralen zijn complexe dieren en zijn afhankelijk van de verzorging van de aquariumhouder. In het verleden werd nogal eens gedacht dat koralen genoeg hadden aan licht. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is inmiddels gebleken dat de juiste voeding voor koralen zeer belangrijk is. En voor sommige koralen (zonder zoöxanthellen) noodzaak een eerste vereiste.

Symbiotische algen. (Zoöxanthellen).

Het grootste deel van de soorten koralen die wij kennen uit de aquarium hobby hebben in hun weefsel zoöxanthellen. Dit zijn algen die door middel van fotosynthese voeding aanmaken voor het koraal. Voor een goede fotosynthese is voldoende licht nodig. D.m.v. dit licht worden er suikers aangemaakt door de algen. Het voedsel bestaat uit koolstof, waterstof en zuurstof. Deze stoffen heeft het koraal nodig voor zijn energiebehoefte.

Deze stoffen helpen niet mee om te groeien. Daarvoor zijn andere elementen nodig zoals stikstof, fosfor en zwavel. De soorten koraal die geen zoöxanthellen bevatten zijn veel moeilijker houdbaar en daarbij is bijvoeren van koraal in het aquarium nog veel belangrijker.

Phytoplankton.

Phytoplankton bestaat voornamelijk uit diatomeeën, dinoflagellaten, coccolithophoriden, cyanobacteriën en andere flagellanten. Het bevat essentiële vetzuren, eiwitten, vitamines en aminozuren. Er is vast gesteld dat bepaalde koraalsoorten phytoplankton opnemen als belangrijke voedingsbron en bouwstof voor een sterke groei.  Veel zachte koralen, sommige sponzen, bijna alle mosselen, kokerwormen en andere filtervoeders gebruiken fytoplankton rechtstreeks als voedselbron. Een andere voordeel van phytoplankton is dat het een belangrijke voedselbron is voor Zoöplankton.

Zoöplankton.

Zoöplankton bestaat uit een verzameling van in het water zwevende en drijvende organismen. Ze voeden zich met o.a. phytoplankton, andere zoöplanktonsoorten, bacteriën en detritus. Belangrijke diergroepen in het zoöplankton zijn onder andere de copepoden en krill. Prima voor voor vele lagere dieren waaronder bepaalde koralen, heeft een gunstige invloed op de groei. Sommige LPS koralen zoals Euphyllia koralen willen af en toe nog wel een Artemia of Mysis garnaal verorberen.

Water toevoegingen en sporen elementen.

Nog belangrijker dan het bijvoeren van koralen in het aquarium, is de water samenstelling in het aquarium. In het water bevinden zich allemaal essentiële bouwstenen die belangrijk zijn voor het welzijn en de gezondheid van de koralen.

KH

Streefwaarde in aquarium water 6,5 – 8,5. Een nauwkeurige carbonaat hardheid is essentieel voor het stabiliseren van de pH-waarde. Het is daarnaast belangrijk voor de skeletopbouw van koralen.

Calcium (Ca).

Streefwaarde van calcium in het aquarium water 420 – 440 mg/liter. Het is belangrijk voor de skeletopbouw van koralen.

Magnesium (Mg).

Streefwaarde van Magnesium in aquarium water is 1313 mg/liter. Het is belangrijk voor de skeletopbouw van koralen. Daarnaast is een adequaat niveau van magnesium cruciaal voor het handhaven van een goede calcium- en alkaliteit balans in rif aquaria.

De meest voorkomende oorzaken van magnesiumtekort zijn het gebruik van kalkwasser, frequente overdosering van een carbonaat additief of lage gehaltes in het zoutmengsel zelf.

Kalium (K).

Streefwaarde van Kalium in aquarium water is 360 – 390 mg/liter. Kalium is een belangrijk element in zeewater en verantwoordelijk voor een goede werking van de neurologische functies. Het gebruik van op zeolieten gebaseerde filtratiemedia in het aquarium kan leiden tot kaliumtekort.

Koralen in het aquarium nemen kalium op. Hierdoor is het belangrijk om dit op peil te houden. Het is belangrijk voor zachte koralen omdat ze het gebruiken voor het transport van voedingsstoffen door het weefsel.

Regelmatige toevoeging van kalium zorgt voor mooie rode en roze kleuren in het koraal.  

Strontium (Sr).

Streefwaarde van Strontium in aquarium water is 8 mg/liter. Het is net als Mg belangrijk voor de skeletopbouw. Strontium bevordert de calcium opname bij de opbouw van het koraalskelet. Het ondersteunt ook de groei van zachte koralen. Het bevordert paarse en roze kleuren bij steenkoralen.

Jodide (I).

Het Jodium gehalte in uw zeeaquarium moet liggen tussen: 0,055 – 0,07 mg / l (ppm). Jodium is belangrijk voor koralen omdat ze het gebruiken voor het maken van pigmenten waarmee ze zich kunnen aanpassen aan veranderende lichtomstandigheden en de kwetsbare koraalweefsels kunnen beschermen tegen UV licht. Regelmatige toevoeging van jodium zorgt voor mooie blauwe en paarse kleuren in het koraal. 

Mangaan (Mn).

Het Mangaan gehalte in uw zeeaquarium moet liggen rond 2 μg/liter. Mangaan bevorderd het welzijn van onder andere goniopora’s en LPS koralen en bevorderd de poliep expansie. Mangaanverbindingen worden ook tijdens de fotosynthese gebruikt, waardoor het een cruciaal element is voor goede koraalvoeding.

Vanadium (V).

Vanadium is een micro sporenelement dat erg belangrijk is voor bijna alle organismen in de bak. Het heeft invloed op veel biologische processen in de organismen. Het ondersteunt daarnaast ook de glucose- en het insuline metabolisme.

Chroom (Cr).

Het Chroom gehalte in uw zeeaquarium moet liggen tussen:  0,2 – 0,6 µg / Liter. Organismen in het aquarium nemen Chroom op. Hierdoor is het belangrijk om Chroom op peil te houden. Chroom is een licht metaal waarmee je vooral groene koralen mooier kan laten kleuren.

Zink (Zn).

Zink is een sporenelement dat onderdeel is van een groot aantal enzymen in de bak, die betrokken zijn bij de stofwisselingsprocessen.

Het is onder andere nodig voor het aanmaken en opbouwen van eiwitten, de groei en ontwikkeling van weefsel en het versterken van het afweersysteem.

Nikkel (Ni).

Nikkel is een sporenelement dat in lage concentraties belangrijk is voor de populatie bacteriën in de bak. Daarmee wordt tevens de gezondheid en kleurenpracht van de koralen ook bevorderd.

Molybdeen (Mo).

Molybdeen is een belangrijk element voor enzymprocessen in het zeeaquarium. Het speelt daardoor een belangrijke rol in de gezondheid van ongewervelden, filter bacteriën en wieren.  Het bevorderd tevens een intensievere kleuring van SPS en LPS koralen.

IJzer (Fe).

Het IJzer gehalte in uw zeeaquarium moet liggen tussen: 0,02 – 0,06 mg / l (ppm). Koralen en anemonen in het aquarium nemen ijzer op. Hierdoor is het belangrijk om ijzer op peil te houden.

IJzer is een micronutriënt en is belangrijk voor koralen en zeeanemonen in uw aquarium. Regelmatige toevoeging van ijzer zorgt voor een mooie groene kleur van koralen.  Het heeft een belangrijke rol in het proces van de fotosynthese. Daarmee bevorderd het de voedselopname van koralen.

Bronvermelding:

  • koralen en hun nutriënten geschreven geschreven door Tim Wijgerde op reefsecrets.org
  • het voedsel van riffen geschreven door Eric Borneman op reefceeping.com
  • zeeaquarium deel 2 geschreven door Tanne Hoff.
  • Wikipedia

Deel dit op:

Biologische filtering in aquaria en vijvers.

In de natuur wordt de biologische filtering van water verzorgt door bacteriën en planten. Wij beperken ons in deze blog tot de rol van de bacteriën.

Biologische filtering door bacteriën bestaat uit 2 stappen.

Stap 1 van de biologische filtering: nitrificatie.

Dit is een biologisch proces, waarbij nitrificerende bacteriën giftig ammonia omzetten in giftig nitriet en vervolgens in het minder schadelijke nitraat. De 1e stap in het proces (ammonia → nitriet NO2 ) wordt door bacteriën uit de familie van Nitrosomonas spp. verzorgt.

Lees verder “Biologische filtering in aquaria en vijvers.”
Deel dit op:

Een goede biologische filtering in een aquarium.

Deze blog omschrijft de manieren waarop er een goede biologische filtering in een aquarium kan worden gerealiseerd. Wanneer u niet precies weet hoe een goede biologische filtering in een aquarium werkt of u wilt u kennis even opfrissen, lees dan eerst de blog biologische filtering in aquaria en vijvers.

#1 Wegvangen van vuil uit het systeem.

Wegvangen van (zweef)vuil is erg belangrijk. Verwijderd vuil uit het systeem, kan geen problemen met nitriet meer opleveren.

Lees verder “Een goede biologische filtering in een aquarium.”
Deel dit op:

Zeoliet als filtermateriaal

Zeoliet is een natuurlijk vulkanisch mineraal. Het is ooit ontstaan uit vulkanische activiteit waarbij aswolken terecht kwamen in zout water. Onder invloed van heet water ontstaan door vulkanische activiteit in de zeebodem ontstond een zacht poreus gesteente. Wij hebben bijvoorbeeld Aquaforest Zeo Mix en Grotech Zeolith voor gebruik in zoutwater en Aquaforest zeolith voor gebruik in zoet water in ons assortiment.

Wat doet het Zeoliet?

Lees verder “Zeoliet als filtermateriaal”
Deel dit op:

Energie besparing met de juiste opvoerpomp.

Stijgende energie prijzen.

De media heeft het bijna dagelijks over het klimaat, milieu en energie besparing. Actuele onderwerpen omdat iedereen van ons de noodzaak er wel van inziet. Althans een meerderheid van de mensen. Deze blog gaat daarom specifiek over energie besparing met de juiste opvoerpomp. Met de alleen maar stijgende energieprijzen is het daarom wel eens goed om sommige dingen eens nader te bekijken

Nu staat het houden van een aquarium of terrarium meestal niet bepaald bekend als energiezuinig. We hebben al veel producten op de markt zien komen waarmee we het energie gebruik van ons aquarium of terrarium kunnen verlagen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld LED verlichting.

Lees verder “Energie besparing met de juiste opvoerpomp.”
Deel dit op:

CO2 toevoegen aan je aquarium.

De functie van CO2 toevoegen.

Iedere aquariaan met een voorliefde voor plantjes, weet wat CO2 toevoegen betekent voor de plantengroei in het aquarium. Het belang van CO2 voor het welzijn van de planten en het bewerkstelligen van de fotosynthese bij de planten is algemeen bekend.

Verder heeft CO2 de (soms) prettige eigenschap om de ph van het water te verlagen. Bij rijk beplante aquaria en bijvoorbeeld Zuid Amerikaanse biotoopbakken is dit gunstig. Beide systemen zijn gebaat bij een pH die net onder de 7 is (lichtzuur dus).

De manier van CO2 toevoegen.

Er zijn verschillende manieren op de markt gebracht om de CO2 toe te voegen aan je aquarium.

  • diffusors die je kunt plaatsen tussen de retourslang naar het aquarium van een potfilter of opvoerpomp.
  • glazen spiralen waardoor de CO2 bellen langzaam opstijgen en de CO2 tijdens het opstijgen wordt geacht op te lossen.
  • Een plastic “reactor” waarbij de bellen zigzaggend naar boven stijgen en vervolgens verdwijnen in de atmosfeer
  • een diffusor in de vorm van een membraam waardoor de CO2 in hele kleine belletjes wordt toegevoegd in het aquarium en waarbij het de bedoeling is dat de bellen oplossen voordat ze aan het wateroppervlak zijn.
Lees verder “CO2 toevoegen aan je aquarium.”
Deel dit op:

Sicce Syncra SDC opvoerpompen.

Sicce is een Italiaanse fabrikant die al vele jaren producten voor de zoetwater- en zeeaquaria. Nieuw zijn de Sicce Syncra SDC opvoerpompen.

Sicce Syncra SDC

Nieuwste opvoerpompen van Sicce.

Met de nieuwe serie Sicce Syncra SDC opvoerpompen heeft Sicce een 3 tal 24 Volt opvoerpompen in zijn assortiment opgenomen. De pompen zijn te regelen met de meegeleverde controller, maar u kunt de pomp ook bedienen met uw mobiele telefoon door de gratis CONTRALL APP te downloaden. Met deze pomp hebt u de beschikking over een vrij te programmeren pomp die zowel in droge als in natte opstelling is te gebruiken.

Lees verder “Sicce Syncra SDC opvoerpompen.”
Deel dit op:

BioPellets in een wervelbedfilter.

Op internet en social media staan vaak veel tegenstrijdige berichten. Daarom wil ik met deze blog duidelijkheid proberen te scheppen over de werking van BioPellets.

Biologische filtering.

BioPellets zijn al een aantal jaren op de markt. Ze zijn volgens mij een prima filter medium om de biologische filtering in het aquarium te bevorderen.

Wanneer u niet volledig op de hoogte bent van de processen die plaats vinden bij biologische filtering, dan kunt u beter eerst de blog Biologische filtering in aquaria en vijvers en Denitrificatie in een nitraatfilter lezen. Hierin wordt duidelijk uitgelegd hoe de biologische filtering in water plaats vindt.

Basisvoorwaarden voor biologische filtering.

Lees verder “BioPellets in een wervelbedfilter.”
Deel dit op:

Red Dragon opvoerpompen.

We hebben vandaag weer nieuwe producten toegevoegd aan de webshop. Red Dragon pompen onderscheiden zich in kwaliteit. U kunt de pompen zowel in droge als natte opstelling gebruiken. Het materiaal gebruik bestaat uit zwart pvc en er zijn geen metalen onderdelen gebruikt zodat het niet gaat roesten. Op de lagers wordt levenslange garantie gegeven. Het materiaal waaruit de lagers bestaan zijn op diamant na gemaakt van de hardste en meest slijtvaste stof die er bestaat. De enige metalen onderdelen zijn de gebruikte schroeven in onder andere het pomphuis. Deze zijn gemaakt van titanium en gaan dus niet oxideren. We hebben ook het juiste pomprad voor u beschikbaar, mocht er ooit iets met het pomprad in uw Red Dragon opvoerpomp gebeuren.

Red Dragon 14 m3 opvoerpomp

Kijk op de webshop naar ons assortiment opvoerpompen.

Voor meer informatie kunt u kijken op Royal Exclusiv.

Deel dit op:

Denitrificatie in nitraat filter.

Als u nog niet de blog over biologische filtering in aquaria en vijvers hebt gelezen, doe dat dan eerst. Daar leggen we uit wat er in de 1e stap van de biologische filtering gebeurt. Denitrificatie in het nitraat filter is de  2e stap in het proces.

Denitrificatie vindt plaats in alle aquaria. Maar omdat het in een zuurstofarme omgeving plaats vind, is het aandeel in het biologisch proces niet heel groot. We kunnen dan ook vaak constateren dat het nitraat gehalte in het aquarium oploopt. Met andere woorden: de vorming van nitraat in het nitrificatie proces is groter dan de afbraak van nitraat in het denitrificatie proces. Dit kunnen we natuurlijk oplossen door het toepassen van water verversen. We kunnen er echter ook voor zorgen dat de denitrificatie beter gaat verlopen.

Lees verder “Denitrificatie in nitraat filter.”
Deel dit op: