Biologische filtering in aquaria en vijvers.

In de natuur wordt de biologische filtering van water verzorgt door bacteriën en planten. Wij beperken ons in deze blog tot de rol van de bacteriën.

Biologische filtering door bacteriën bestaat uit 2 stappen.

Stap 1 van de biologische filtering: nitrificatie.

Dit is een biologisch proces, waarbij nitrificerende bacteriën giftig ammonia omzetten in giftig nitriet en vervolgens in het minder schadelijke nitraat. De 1e stap in het proces (ammonia → nitriet NO2 ) wordt door bacteriën uit de familie van Nitrosomonas spp. verzorgt.

Lees verder “Biologische filtering in aquaria en vijvers.”
Deel dit op:

Een goede biologische filtering in een aquarium.

Deze blog omschrijft de manieren waarop er een goede biologische filtering in een aquarium kan worden gerealiseerd. Wanneer u niet precies weet hoe een goede biologische filtering in een aquarium werkt of u wilt u kennis even opfrissen, lees dan eerst de blog biologische filtering in aquaria en vijvers.

#1 Wegvangen van vuil uit het systeem.

Wegvangen van (zweef)vuil is erg belangrijk. Verwijderd vuil uit het systeem, kan geen problemen met nitriet meer opleveren.

Lees verder “Een goede biologische filtering in een aquarium.”
Deel dit op:

Zeoliet als filtermateriaal

Zeoliet is een natuurlijk vulkanisch mineraal. Het is ooit ontstaan uit vulkanische activiteit waarbij aswolken terecht kwamen in zout water. Onder invloed van heet water ontstaan door vulkanische activiteit in de zeebodem ontstond een zacht poreus gesteente. Wij hebben bijvoorbeeld Aquaforest Zeo Mix en Grotech Zeolith voor gebruik in zoutwater en Aquaforest zeolith voor gebruik in zoet water in ons assortiment.

Wat doet het Zeoliet?

Lees verder “Zeoliet als filtermateriaal”
Deel dit op:

Energie besparing met de juiste opvoerpomp.

Stijgende energie prijzen.

De media heeft het bijna dagelijks over het klimaat, milieu en energie besparing. Actuele onderwerpen omdat iedereen van ons de noodzaak er wel van inziet. Althans een meerderheid van de mensen. Deze blog gaat daarom specifiek over energie besparing met de juiste opvoerpomp. Met de alleen maar stijgende energieprijzen is het daarom wel eens goed om sommige dingen eens nader te bekijken

Nu staat het houden van een aquarium of terrarium meestal niet bepaald bekend als energiezuinig. We hebben al veel producten op de markt zien komen waarmee we het energie gebruik van ons aquarium of terrarium kunnen verlagen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld LED verlichting.

Lees verder “Energie besparing met de juiste opvoerpomp.”
Deel dit op:

CO2 toevoegen aan je aquarium.

De functie van CO2 toevoegen.

Iedere aquariaan met een voorliefde voor plantjes, weet wat CO2 toevoegen betekent voor de plantengroei in het aquarium. Het belang van CO2 voor het welzijn van de planten en het bewerkstelligen van de fotosynthese bij de planten is algemeen bekend.

Verder heeft CO2 de (soms) prettige eigenschap om de ph van het water te verlagen. Bij rijk beplante aquaria en bijvoorbeeld Zuid Amerikaanse biotoopbakken is dit gunstig. Beide systemen zijn gebaat bij een pH die net onder de 7 is (lichtzuur dus).

De manier van CO2 toevoegen.

Er zijn verschillende manieren op de markt gebracht om de CO2 toe te voegen aan je aquarium.

  • diffusors die je kunt plaatsen tussen de retourslang naar het aquarium van een potfilter of opvoerpomp.
  • glazen spiralen waardoor de CO2 bellen langzaam opstijgen en de CO2 tijdens het opstijgen wordt geacht op te lossen.
  • Een plastic “reactor” waarbij de bellen zigzaggend naar boven stijgen en vervolgens verdwijnen in de atmosfeer
  • een diffusor in de vorm van een membraam waardoor de CO2 in hele kleine belletjes wordt toegevoegd in het aquarium en waarbij het de bedoeling is dat de bellen oplossen voordat ze aan het wateroppervlak zijn.
Lees verder “CO2 toevoegen aan je aquarium.”
Deel dit op:

Sicce Syncra SDC opvoerpompen.

Sicce is een Italiaanse fabrikant die al vele jaren producten voor de zoetwater- en zeeaquaria. Nieuw zijn de Sicce Syncra SDC opvoerpompen.

Sicce Syncra SDC

Nieuwste opvoerpompen van Sicce.

Met de nieuwe serie Sicce Syncra SDC opvoerpompen heeft Sicce een 3 tal 24 Volt opvoerpompen in zijn assortiment opgenomen. De pompen zijn te regelen met de meegeleverde controller, maar u kunt de pomp ook bedienen met uw mobiele telefoon door de gratis CONTRALL APP te downloaden. Met deze pomp hebt u de beschikking over een vrij te programmeren pomp die zowel in droge als in natte opstelling is te gebruiken.

Lees verder “Sicce Syncra SDC opvoerpompen.”
Deel dit op:

BioPellets in een wervelbedfilter.

Op internet en social media staan vaak veel tegenstrijdige berichten. Daarom wil ik met deze blog duidelijkheid proberen te scheppen over de werking van BioPellets.

Biologische filtering.

BioPellets zijn al een aantal jaren op de markt. Ze zijn volgens mij een prima filter medium om de biologische filtering in het aquarium te bevorderen.

Wanneer u niet volledig op de hoogte bent van de processen die plaats vinden bij biologische filtering, dan kunt u beter eerst de blog Biologische filtering in aquaria en vijvers en Denitrificatie in een nitraatfilter lezen. Hierin wordt duidelijk uitgelegd hoe de biologische filtering in water plaats vindt.

Basisvoorwaarden voor biologische filtering.

Lees verder “BioPellets in een wervelbedfilter.”
Deel dit op:

Red Dragon opvoerpompen.

We hebben vandaag weer nieuwe producten toegevoegd aan de webshop. Red Dragon pompen onderscheiden zich in kwaliteit. U kunt de pompen zowel in droge als natte opstelling gebruiken. Het materiaal gebruik bestaat uit zwart pvc en er zijn geen metalen onderdelen gebruikt zodat het niet gaat roesten. Op de lagers wordt levenslange garantie gegeven. Het materiaal waaruit de lagers bestaan zijn op diamant na gemaakt van de hardste en meest slijtvaste stof die er bestaat. De enige metalen onderdelen zijn de gebruikte schroeven in onder andere het pomphuis. Deze zijn gemaakt van titanium en gaan dus niet oxideren. We hebben ook het juiste pomprad voor u beschikbaar, mocht er ooit iets met het pomprad in uw Red Dragon opvoerpomp gebeuren.

Red Dragon 14 m3 opvoerpomp

Kijk op de webshop naar ons assortiment opvoerpompen.

Voor meer informatie kunt u kijken op Royal Exclusiv.

Deel dit op:

Denitrificatie in nitraat filter.

Als u nog niet de blog over biologische filtering in aquaria en vijvers hebt gelezen, doe dat dan eerst. Daar leggen we uit wat er in de 1e stap van de biologische filtering gebeurt. Denitrificatie in het nitraat filter is de  2e stap in het proces.

Denitrificatie vindt plaats in alle aquaria. Maar omdat het in een zuurstofarme omgeving plaats vind, is het aandeel in het biologisch proces niet heel groot. We kunnen dan ook vaak constateren dat het nitraat gehalte in het aquarium oploopt. Met andere woorden: de vorming van nitraat in het nitrificatie proces is groter dan de afbraak van nitraat in het denitrificatie proces. Dit kunnen we natuurlijk oplossen door het toepassen van water verversen. We kunnen er echter ook voor zorgen dat de denitrificatie beter gaat verlopen.

Lees verder “Denitrificatie in nitraat filter.”
Deel dit op: