De Balling methode in het zeeaquarium.

Wij hebben in onze webshop verschillende producten van Aquaforest opgenomen. Onder andere producten die we nodig hebben voor het goed uitvoeren van de Balling methode.

De Balling methode is kort samen te vatten als een methode om alle elementen die nodig zijn om een zee aquarium gezond te houden op een simpele manier toe te voegen.

We hebben component 1+ 2+ 3+ van Aquaforest in de webshop opgenomen. Deze drie componenten zijn in principe genoeg om je zeeaquarium in goede gezondheid te houden.

Er geldt echter wel dat de belangrijkste elementen calcium, magnesium en de KH op niveau zijn en er een evenwicht is.

In de webshop is er een beschrijving te vinden van de drie componenten en wat de ingrediënten per component zijn. Er zijn nog een aantal kwesties die wij hier graag willen behandelen omdat er anders wel heel veel informatie in de webshop staat.

Hoe werkt Reef Mineral Salt?

Er is eigenlijk geen simpele manier om het uit te leggen. Er komt best wel een stukje scheikunde bij kijken.

Aquaforest Reef Mineral Salt is een natriumchloride (NaCl) vrij zeezout. Het bevat alle andere basiscomponenten die voorkomen in natuurlijk zeewater, zoals magnesium, calcium, kalium, broom, fluor, barium, jodium en sporenelementen.

NaCl-vrij zout is een van de belangrijkste componenten van de Balling-methode. Het speelt een belangrijke rol wanneer suppletie met calciumchloride en natriumbicarbonaat plaatsvindt.

De belangrijkste taak van natriumchloride-vrij zout is het handhaven van de ionenbalans van aquariumwater.

Deze praktijk is gebaseerd op een belangrijke ontdekking van prof. William Dittmar, een chemisch analist, en de “regel van constante proporties”. Hij analyseerde watermonsters uit oceanen en zeeën over de hele wereld. Hij constateerde dat de samenstelling van natuurlijk zeewater constant blijft, ook al varieert het zoutgehalte.

Wat is het belang van NaCl-vrij zout?

Veel mariene organismen (bijv. Harde koralen) hebben calciumcarbonaat (CaCO3) nodig om hun kalkhoudende skelet te vormen. Deze cruciale stof is onoplosbaar in natuurlijk zeewater. Een manier om dit probleem te omzeilen is de toediening van Ca ++ en HCO3 in de vorm van in water oplosbaar calciumchloride (CaCl2) en natriumbicarbonaat (NaHCO3). Deze methode heeft echter een nadeel – in de vorm van ongewenste NaCl:
CaCl2 + 2NaHCO3 => CaCO3 + 2NaCl + H2O + CO2

Veel mensen gaan ervan uit dat extra aanwezigheid van natriumchloride onschadelijk is, zolang het zoutgehalte op het gewenste niveau wordt gehouden. Magnesiumsulfaat, calciumsulfaat, kaliumsulfaat, magnesiumchloride, calciumchloride en kaliumchloride zijn eigenlijk ook zouten, dus wanneer de natrium- en chlorideniveaus stijgen, wordt de natuurlijke balans van de belangrijkste elementen verschoven. Overigens kan het zoutgehalte stabiel blijven, maar alleen door overmatige aanwezigheid van natriumchloride. In een gesloten aquariumecosysteem kan de impact van de opbouw van NaCl aanzienlijk zijn.

Veel aquarianen gaan er ten onrechte van uit dat dit probleem gemakkelijk kan worden verholpen door regelmatige waterverversingen. Houd er echter rekening mee dat de enige manier om terug te keren naar de oorspronkelijke waterparameters zou zijn met een waterverversing van 100%, terwijl bijna niemand wekelijks meer dan 10% vervangt.

Het gebruik van NaCl-vrij zout komt niet meer zo vaak voor en de toepassing van de Balling-methode is vaak beperkt tot 2 of soms 3 van de hoofdcomponenten. Deze aanpak zal waarschijnlijk enkele weken of zelfs maanden geen problemen opleveren, maar in de tussentijd zullen de chemische reacties die plaatsvinden in het zeeaquarium leiden tot een tekort aan sporenelementen.
Balling “Two Part” of “Light” wint aan populariteit, maar de waarheid is dat de oude, maar revolutionaire originele methode veel effectiever was als het gaat om het handhaven van stabiele waterparameters. Regelmatig gebruik van NaCl-vrij zout wordt ten zeerste aanbevolen om op lange termijn problemen met ionen onbalans te helpen oplossen.

Hoe moet je beginnen met Component 1+ 2+ 3+ ?

Voordat u kunt beginnen met het uitvoeren van de Balling methode is er een ding waar goed op moet worden gelet.

Als eerste houden we op met het toevoegen van calcium, magnesium en alkaliteit. Of u dit nu doet met een kalkreactor of met toevoegingen, dat is niet belangrijk. Niet meer toevoegen!

Ga vervolgens deze elementen dagelijks meten op hetzelfde tijdstip. Wanneer u bijvoorbeeld meet dat er dagelijks een consumptie van 0,3 dKH is, kunt u naar de AF-calculator gaan.

Na het invullen van alle benodigde gegevens komt er een uitkomst waarbij de calculator aangeeft hoeveel u moet toe voegen.

Ik hoop dat u wat wijzer bent geworden en misschien dat de Balling methode iets voor u is.

Geef een reactie